Przepis na ten syrop powinnam zamieścić już dawno. Toż to ideał na upalne lato, razem z wodą z lodem i cytryną. Lepiej jednak późno niż wcale, prawda? Zwłaszcza, że zbliża się jesień, a herbata z miętą nie jest wcale gorsza.
I mięta tak pięknie wyrosła…
Składniki
- 0,5 l wody
- 500 g cukru, najlepiej trzcinowego
- listki z ok 30 gałązek mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Miętę umyjcie i posiekajcie drobno. W garnku lub rondlu zagotujcie wodę z cukrem, gotujcie do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajcie posiekaną miętę, przykryjcie garnek i wyłączcie płomień. Zostawcie pod przykryciem na najlepiej kilkanaście godzin.
Po tym czasie przecedźcie syrop przez gazę, listki mięty wyrzućcie, natomiast przecedzony syrop wlejcie z powrotem do garnka. Dodajcie 2 łyżki soku z cytryny, wymieszajcie i zagotujcie.
Gorący syrop rozlejcie do butelek, słoików etc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz