piątek, 19 września 2014

SYROP MIĘTOWY


Przepis na ten syrop powinnam zamieścić już dawno. Toż to ideał na upalne lato, razem z wodą z lodem i cytryną. Lepiej jednak późno niż wcale,  prawda? Zwłaszcza, że zbliża się jesień, a herbata z miętą nie jest wcale gorsza.
I mięta tak pięknie wyrosła…

Składniki
  • 0,5 l wody
  • 500 g cukru, najlepiej trzcinowego
  • listki z ok 30 gałązek mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny




Przygotowanie
Miętę umyjcie i posiekajcie drobno. W garnku lub rondlu zagotujcie wodę z cukrem, gotujcie do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajcie posiekaną miętę, przykryjcie garnek i wyłączcie płomień. Zostawcie pod przykryciem na najlepiej kilkanaście godzin. 
Po tym czasie przecedźcie syrop przez gazę, listki mięty wyrzućcie, natomiast przecedzony syrop wlejcie z powrotem do garnka. Dodajcie 2 łyżki soku z cytryny, wymieszajcie i zagotujcie. 
Gorący syrop rozlejcie do butelek, słoików etc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...