poniedziałek, 29 września 2014

CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO


To klasyka, albo inaczej mówiąc jedne z najlepszych ciasteczek minionej epoki. Dla nas wciąż na topie- tym razem zamówione na klasowy "Dzień Chłopaka".
A tak przy okazji- dla wszystkich Chłopaków- samych słodkich chwil.
                               Dziewczyny.


Składniki

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g)
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 duże jaja
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek ulubionego dżemu


Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniećcie ciasto.
Formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Układajcie na blasze do pieczenia. Każdą z nich bardzo delikatnie spłaszczcie, przy okazji robiąc niewielki otwór na dżem (ja w każde z tych ciastek wkładam koniec łyżki lub palec). Nałóżcie na każde ciastko około pół łyżeczki (lub mniej) dżemu.
Pieczcie do zarumienienia - około 10-15 minut.






2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...