To klasyka, albo inaczej mówiąc jedne z najlepszych ciasteczek minionej epoki. Dla nas wciąż na topie- tym razem zamówione na klasowy "Dzień Chłopaka".
A tak przy okazji- dla wszystkich Chłopaków- samych słodkich chwil.
Dziewczyny.
Składniki
- 1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g)
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 200 g miękkiego masła
- 2 duże jaja
- 0,5 szkl cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek ulubionego dżemu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniećcie ciasto.
Formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Układajcie na blasze do pieczenia. Każdą z nich bardzo delikatnie spłaszczcie, przy okazji robiąc niewielki otwór na dżem (ja w każde z tych ciastek wkładam koniec łyżki lub palec). Nałóżcie na każde ciastko około pół łyżeczki (lub mniej) dżemu.
Pieczcie do zarumienienia - około 10-15 minut.
Są niesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuńI nieprzyzwoicie dobre;)
Usuń