niedziela, 21 września 2014

GRZYBY MARYNOWANE



Składniki
  • grzyby
  • 1-2 łyżki octu do gotowanie grzybów
  • 1 łyżka soli do gotowanie grzybów
zalewa:
  • 2 szkl wody
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 6 listków laurowych
  • kilka (ok 10) ziarnek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 cebula


Przygotowanie
Grzyby oczyśćcie i umyjcie, jeśli trzeba pokrójcie na kawałki (ale całe są piękniejsze ;)). W garnku zagotujcie wodę z solą i octem (ocet jest po to, aby grzyby zachowały piękny kolor, nie wyblakły), włóżcie grzyby i gotujcie nie więcej niż 10 minut, odcedzcie i  włóżcie do przygotowanych, wyparzonych słoików. 
Cebulę drobno pokrójcie. Przygotujcie zalewę: wszystkie składniki (łącznie z cebulą) prócz octu zagotujcie. Pod koniec gotowania dolejcie ocet, wymieszajcie i gorącą zalewą zalejcie grzyby w słoikach. Zakręćcie. 
Jeśli zamierzacie trzymać grzyby w spiżarni nieco dłużej, pasteryzujcie przez ok 20 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...