Składniki
- grzyby
- 1-2 łyżki octu do gotowanie grzybów
- 1 łyżka soli do gotowanie grzybów
zalewa:
- 2 szkl wody
- 0,5 szkl octu 10%
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 6 listków laurowych
- kilka (ok 10) ziarnek ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 1 cebula
Przygotowanie
Grzyby oczyśćcie i umyjcie, jeśli trzeba pokrójcie na kawałki (ale całe są piękniejsze ;)). W garnku zagotujcie wodę z solą i octem (ocet jest po to, aby grzyby zachowały piękny kolor, nie wyblakły), włóżcie grzyby i gotujcie nie więcej niż 10 minut, odcedzcie i włóżcie do przygotowanych, wyparzonych słoików.
Cebulę drobno pokrójcie. Przygotujcie zalewę: wszystkie składniki (łącznie z cebulą) prócz octu zagotujcie. Pod koniec gotowania dolejcie ocet, wymieszajcie i gorącą zalewą zalejcie grzyby w słoikach. Zakręćcie.
Jeśli zamierzacie trzymać grzyby w spiżarni nieco dłużej, pasteryzujcie przez ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz