środa, 14 października 2015

CHAŁA PURIMOWA


Składniki

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 500)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie, my najczęściej robimy bez) 50-60 g rodzynek
  • roztopione masło do posmarowania chałki
Przygotowanie
Najpierw zaczyn: Mleko lekko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim drożdże, dodajcie łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszajcie i odstawcie całość na mniej więcej kwadrans.
Jajo ubijcie razem z cukrem i żółtkami. Pozostałą mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą. Dodajcie zaczyn, ubite z cukrem jaja i zacznijcie wyrabianie ciasta. Po połączeniu składników dodajcie roztopione masło, rodzynki i wyrabiajcie dalej (przez około 10 minut). Ciasto przykryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie lekko zagniećcie ciasto jeszcze raz. Podzielcie na trzy części, z każdej z nich uformujcie wałek. Z trzech wałków splećcie warkocz dobrze sklejając początek i koniec. Ułóżcie na blasze, nakryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny.
Nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 180 st. Chałkę posmarujcie roztopionym masłem.
Pieczcie około 30-40 minut.
Studźcie na kratce.






1 komentarz:

  1. Właśnie sobie uświadomiłam, jak dawno chałki nie piekłam... Muszę jak najszybciej nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...