Składniki
- ok 300-400 g umytych i wydrylowanych śliwek (najlepiej węgierek)
- 1-2 garście płatków migdałowych (mogą być pokruszone)
ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 2 jaja (osobno białka i żółtka)
- 50 g cukru (najlepiej pudru) + 3 łyżki do piany
- 1 łyżka śmietany
kruszonka:
- 25 g zmielonych migdałów
- 25 g mąki
- 25 g masła
- 25 g cukru
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st (piekłam z termoobiegiem).
Ze składników na ciasto zagniećcie kruche ciasto (mąka, masło, żółtka, cukier, śmietana). Wylepcie nim okrągłą (lub kwadratową) formę razem z brzegami. Nakłujcie spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika na kwadrans.
W międzyczasie przygotujcie pianę z białek: ubijcie białka, pod koniec ubijania dodając cukier. Przygotujcie też kruszonkę: składniki na kruszonkę połączcie ze sobą (do konsystencji mokrego piasku).
Na podpieczony spód poukładajcie śliwki, posypcie pokruszonymi płatkami migdałów. Na górę nałóżcie pianę z białek, posypcie całość kruszonką. Wstawcie do piekarnika i pieczcie około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz