środa, 7 października 2015

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI


Składniki

  • ok 300-400 g umytych i wydrylowanych śliwek (najlepiej węgierek)
  • 1-2 garście płatków migdałowych (mogą być pokruszone)
ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 2 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 50 g cukru (najlepiej pudru)  + 3 łyżki do piany
  • 1 łyżka śmietany
kruszonka:
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 25 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st (piekłam z termoobiegiem). 
Ze składników na ciasto zagniećcie kruche ciasto (mąka, masło, żółtka, cukier, śmietana). Wylepcie nim okrągłą (lub kwadratową) formę razem z brzegami. Nakłujcie spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika na kwadrans.
W międzyczasie przygotujcie pianę z białek: ubijcie białka, pod koniec ubijania dodając cukier. Przygotujcie też kruszonkę: składniki na kruszonkę połączcie ze sobą (do konsystencji mokrego piasku).
Na podpieczony spód poukładajcie śliwki, posypcie pokruszonymi płatkami migdałów. Na górę nałóżcie pianę z białek, posypcie całość kruszonką. Wstawcie do piekarnika i pieczcie około 25-30 minut.





Czas na śliwki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...