sobota, 31 października 2015

CIASTO SEROWO-CZEKOLADOWE czyli SERNIKOBROWNIE IDEALNY




Składniki
część czekoladowa:


  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich 
część serowa:
  • 500 g  potrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 

Przygotowanie

Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu.  
Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W misie ubijcie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając dalej dodawajcie po jednym jaju, dokładnie miksując za każdym razem, a następnie wlejcie przestudzoną czekoladę, zmiksujcie. Do czekoladowej masy przesiejcie mąkę i wsypcie orzechy włoskie, delikatnie wymieszajcie łyżką.
W drugiej misie utrzyjcie dokładnie twaróg razem z cukrem, jajami i ekstraktem z wanilii. Dodajcie budyń i dokładnie wymieszajcie.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na dno wlejcie trochę więcej jak połowę masy czekoladowej. Na to wylejcie masę serową, a na wierzchu zróbcie łatki z pozostałej masy czekoladowej.
Pieczcie około 45-50 minut. 
Studźcie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 


1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...