część czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 jaja
- 100 g mąki pszennej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
część serowa:
- 500 g potrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu.
Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W misie ubijcie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając dalej dodawajcie po jednym jaju, dokładnie miksując za każdym razem, a następnie wlejcie przestudzoną czekoladę, zmiksujcie. Do czekoladowej masy przesiejcie mąkę i wsypcie orzechy włoskie, delikatnie wymieszajcie łyżką.
W drugiej misie utrzyjcie dokładnie twaróg razem z cukrem, jajami i ekstraktem z wanilii. Dodajcie budyń i dokładnie wymieszajcie.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na dno wlejcie trochę więcej jak połowę masy czekoladowej. Na to wylejcie masę serową, a na wierzchu zróbcie łatki z pozostałej masy czekoladowej.
Pieczcie około 45-50 minut.
Studźcie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jakie smakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuń