poniedziałek, 19 października 2015

CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH



Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 ml 
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie
Najpierw zaczyn:
drożdże rozpuśćcie w 100 ml ciepłej wody, dodajcie do tego 100 g mąki chlebowej, wymieszajcie i odstawcie na 30-60 min.
Po tym czasie dodajcie do zaczynu resztę wody, pozostałe mąki i sól i przez kilka minut wyrabiajcie do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny (w połowie czasu wyrastania zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta do środka).
Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę- chlebek, dobrze oprószcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzejcie (bez termoobiegu) do 220 stopni. Chlebki nacechujcie, wstawcie do wcześniej zaparowanego piekarnika i pieczcie około 20-25 minut.
Studźcie na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...