- 200--300 g makaronu (u nas soba)
- 2 duże pory (białe części)
- ok 100 g wędzonego boczku
- 2 garści mrożonego groszku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3-4 łyżki dobrego oleju/oliwy
- świeżo starty parmezan
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Przygotowanie
Pory pokrójcie na półtalarki, boczek na cieniutkie paseczki. Posiekajcie drobno natkę pietruszki.
Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu rozgrzejcie na patelni lub w rondlu olej. Wrzućcie boczek, chwilę go podsmażcie. Dodajcie pory, a po chwili mrożony groszek, wymieszajcie, smażcie przez kilka minut. Przyprawcie lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszajcie ze smażonymi warzywami, obficie posypcie natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.
Jedzcie od razu :)
A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w tym sklepie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz