Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita- z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap!
Składniki
- 1-1,2 kg karkówki
- 2-3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki ketchupu
- 3-4 łyżki dobrego oleju
- 2 łyżki octu winnego
- suszony lub świeży rozmaryn
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- sól himalajska lub morska, świeżo zmielony pieprz
- woda
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzejcie do 140 st. Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso powstałym w brytfance sosem, jeśli trzeba dolewajcie także wody.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńMOJE PYTANIE: Czy mięsko pieczemy pod przykryciem czy bez.
Pozdrawiam,
Maria
Bez :), polewając co jakis czas sosem :). Pozdrawiam serdecznie.
Usuń