poniedziałek, 2 listopada 2015

KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE


Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita- z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap!

Składniki

  • 1-1,2 kg karkówki
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 3-4 łyżki dobrego oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 
  • sól himalajska lub morska, świeżo zmielony pieprz
  • woda
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzejcie do 140 st. Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso powstałym w brytfance sosem, jeśli trzeba dolewajcie także wody.




2 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    MOJE PYTANIE: Czy mięsko pieczemy pod przykryciem czy bez.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez :), polewając co jakis czas sosem :). Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...