Składniki
- 2 średnie buraki
- 3 średnie ziemniaki
- 4-5 filetów śledzi marynowanych (najlepiej w occie winnym)
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka octu winnego
- posiekana natka pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotowane obierzcie, pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z octem winnym. Odstawcie.
Buraki umyjcie, ugotujcie na pół- miękko w osolonej i ocukrzonej wodzie. Obierzcie i pokrójcie w kostkę. Dołóżcie do ziemniaków.
Śledzie pokrójcie na wąskie paseczki, posiekajcie natkę pietruszki. Ząbki czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Z czosnku, majonezu, soli, pieprzu i odrobiny cukru zróbcie sos.
Wszystkie składniki (buraki, ziemniaki, śledzie i natkę pietruszki- zostawcie trochę do posypania) wymieszajcie razem z sosem, odstawcie do przegryzienia. Spróbujcie i jeśli trzeba doprawcie.
Przed podaniem posypcie natka pietruszki.
uwielbiam ;jadłam podobną ;jest pyszna! ja zapraszam na sałatkę brokułową -warstwową; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/08/saatka-brokuowa-warstwowa.html