Składniki
- 2 1/2 szkl startej marchewki
- 1/2 szkl startych buraków
- 180 g masła
- 3 jaja
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki krupczatki
- 1- 1 1/2 szkl drobnego cukru trzcinowego (do smaku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki startego cynamonu
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2-3 garści posiekanych orzechów włoskich
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietanki tortowej
- trochę cukru pudru do smaku
- cynamon do posypania
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 175 st (z termoobiegiem).
Buraki i marchew umyjcie dokładnie, obierzcie i zetrzyjcie w malakserze lub na drobnej tarce.
Pomarańczę wyszorujcie i wyparzcie, zetrzyjcie skórkę i dodajcie do przygotowanych warzyw. Masło roztopcie i przestudźcie.
W dosyć dużej misie połączcie suche składniki (przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon). W drugiej rozmąćcie dobrze jaja, nadal mieszając dolewajcie stopniowo roztopione masło.
Do misy z suchymi składnikami dodajcie mokre składniki (jaja z masłem), orzechy oraz starte warzywa. Wymieszajcie tylko do połączenia składników, przełóżcie do formy (u nas tortownica o średnicy 26 cm), wygładźcie.
Pieczcie około 35-40 minut- do suchego patyczka.
Jeśli wolicie wersje z kremem:
Ubijcie schłodzoną kremówkę razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajcie trochę cukru pudru.
Wystudzone ciasto przekrójcie na pół. Część kremu nałóżcie na połowę ciasta, przykryjcie drugą połową- resztę kremu nałóżcie na wierzch. Posypcie cynamonem.
I niemal można się oszukać, że na deser je się sałatkę ;)
OdpowiedzUsuń