poniedziałek, 9 listopada 2015

PITA wg Piotra Kucharskiego


Pewnie już to zauważyliście.
 Bardzo przypadła mi do gustu książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Piękna historia, trochę przyjemnie napisanej teorii. I co najważniejsze proste, przejrzyste przepisy, które naprawdę udają się za każdym razem. Przerobiłam już z tej książki większość pozycji ( ;) ), do każdej z nich wracałam kilkukrotnie. Wszystko okazuje się łatwe, proste, niezwykle przyjemnie. 
Kiedy więc dzieciaczkom zachciało się kebabu (koniecznie "domowego"), a z dnia poprzedniego zostały kawałki pysznej karkówki , musieliśmy wypróbować także pitę autorstwa Pana Piotra.
Wyszła rewelacyjna.
Tak, jak i nasze kebaby :)
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży
  •  270 ml letniej wody
  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Najpierw zaczyn:
drożdże rozpuśćcie w 100 ml letniej wody, dodajcie 100 g mąki, wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na 30-60 minut.
Po tym czasie zaczyn wymieszajcie z pozostałymi składnikami, zagniatajcie przez kilka minut, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (jeśli potrzeba podsypujcie lekko mąką). Przełóżcie do misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (w połowie tego czasu możecie ciasto złożyć naciągając każdy bok i składając go do środka- dzięki temu pity będą pulchniejsze). Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, przełóżcie na oprószony mąką blat i lekko zagniećcie. Podzielcie na 8 jednakowych części, z każdej z nich uformujcie bułeczkę, połóżcie na stolnicy lub oprószonej mąką blasze, przykryjcie ponownie folia spożywczą i odstawcie na pół godziny.
Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans.
W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut.
Studźcie na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...