Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 60 g cukru trzcinowego bardzo drobnego lub pudru
- 110 g zimnego masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2-3 garści orzechów włoskich drobno posiekanych
Przygotowanie
Bardzo zimne masło, mąkę, sól, cukier i cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st.
Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce.
pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka
orzechowe są mega!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)