środa, 11 listopada 2015

CIASTECZKA ORZECHOWO-CYNAMONOWE


Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g cukru trzcinowego  bardzo drobnego lub pudru
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2-3 garści orzechów włoskich drobno posiekanych
Przygotowanie
Bardzo zimne masło, mąkę, sól, cukier i cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. 
Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce.


pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka

1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...