poniedziałek, 16 listopada 2015

CIASTO MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZĄ I BURAKAMI


Składniki

  • 2 1/2 szkl startej marchewki
  • 1/2 szkl startych buraków
  • 180 g masła
  • 3 jaja
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki krupczatki
  • 1- 1 1/2 szkl drobnego cukru trzcinowego (do smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki startego cynamonu
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2-3 garści posiekanych orzechów włoskich  
opcjonalnie, do przełożenia ciasta:

  • 200 g mascarpone
  •  200 ml śmietanki tortowej 
  • trochę cukru pudru do smaku 
  • cynamon do posypania 
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 175 st (z termoobiegiem).
Buraki i marchew umyjcie dokładnie, obierzcie i zetrzyjcie w malakserze lub na drobnej tarce.
Pomarańczę wyszorujcie i wyparzcie, zetrzyjcie skórkę i dodajcie do przygotowanych warzyw. Masło roztopcie i przestudźcie.
W dosyć dużej misie połączcie suche składniki (przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon). W drugiej rozmąćcie dobrze jaja, nadal mieszając dolewajcie stopniowo roztopione masło. 
Do misy z suchymi składnikami dodajcie mokre składniki (jaja z masłem), orzechy oraz starte warzywa. Wymieszajcie tylko do połączenia składników, przełóżcie do formy (u nas tortownica o średnicy 26 cm), wygładźcie.
Pieczcie około 35-40 minut- do suchego patyczka.
Jeśli wolicie wersje z kremem:
Ubijcie schłodzoną kremówkę razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajcie trochę cukru pudru.
Wystudzone ciasto przekrójcie na pół. Część kremu nałóżcie na połowę ciasta, przykryjcie drugą połową- resztę kremu nałóżcie na wierzch. Posypcie cynamonem.





1 komentarz:

  1. I niemal można się oszukać, że na deser je się sałatkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...