Długo czekałam na taki przepis. Prawdziwa pita. Musicie spróbować...
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Drożdże i cukier rozpuśćcie w połowie szklanki wody i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie przesiejcie mąkę i wymieszajcie ją z solą. Następnie zróbcie na środku dołek, wlejcie do niego drożdże i oliwę. Mieszajcie powoli dolewając resztę wody. Ciasto ugniatajcie ok 15 minut lekko podsypując od czasu do czasu mąką. Musi być gładkie i elastyczne. Włóżcie do wysmarowanej oliwą misy i odstawcie na trzy godziny. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta wałkujcie placki o grubości ok 1 cm. Powinno wyjść w okolicach 10 pit, jednak to zależy od wielkości. Pieczcie w temperaturze 250 stopni z górnym nagrzewaniem przez około 5 minut, po tym czasie odwróćcie na drugą stronę i pieczcie aż się zarumieni. Przepis Pani Magdy Gessler, uważam za rewelacyjny :)
ładniusie :) to teraz czekam na farsz :P
OdpowiedzUsuńfarsz zjedzony;)
Usuńomomom, zrobie. Ot co!
OdpowiedzUsuń