Jest zdecydowanie z mojej bajki.
Składniki
po 1 kopiastej łyżeczce:
musztardy francuskiej
musztardy dijon
musztardy łagodnej (u nas kremska)
1-2 łyżki miodu
do smaku sok z cytryny
2 łyżki octu z białego wina
6-7 łyżek dobrego oleju lub oliwy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Musztardę, miód, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz umieśćcie w słoiczku albo pojemniku do robienia sosu. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Teraz czas na olej/oliwę: dodawajcie małymi porcjami za każdym razem mieszając dokładnie. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę- sos jest gotowy.
Przepyszny do surowych i pieczonych ryb, mięs, sałatek.
Ostatnio sosy z miodem i musztardą należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń