poniedziałek, 16 czerwca 2014

MAKARON Z CUKINIĄ, SZYNKĄ I GROSZKIEM CUKROWYM


Składniki
500 g makaronu dowolnego typu
2 cukinie
1 szkl startego parmezanu
0,5 szkl śmietany kremówki
2 garście groszku cukrowego
100 g szynki dojrzewającej (u nas serrano)
1 papryczkę chili lub inną ostrą
3 ząbki czosnku
1 garść posiekanych liści bazylii
sól,pieprz
cukier
masło klarowane do smażenia


Przygotowanie
Przygotowanie tego makaronu zajmuje mniej więcej tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Wstawcie wodę na makaron i wodę na groszek.Przygotujcie groszek, cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, ostrą papryczkę pokrójcie na plasterki, posiekajcie bazylię. Przygotujcie parmezan, śmietanę, pokrójcie na paseczki szynkę i drobno posiekajcie czosnek. Kiedy woda zacznie wrzeć osólcie ją  ( do wody  do groszku dodatkowo wsypcie cukier) i wrzućcie odpowiednio makaron i groszek cukrowy, ugotujcie je. 
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojoną szynkę i czosnek i przysmażcie. Smażąc dalej dołóżcie cukinię,a kiedy będzie już miękka dolejcie śmietanę i trochę wody z gotowania makaronu, dobrze przyprawcie. Ugotowany makaron wymieszajcie z warzywnym sosem i parmezanem, dorzućcie ugotowany groszek i lekko przemieszajcie. Posypcie pokrojoną ostrą papryczką i bazylią. Podawajcie od razu.




2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...