Składniki
250 g boczniaka
ok 100 g startego parmezanu
5 łyżek bułki tartej
2 jaja
mleko
masło klarowane
papryka słodka
chili
sól, pieprz
opcjonalnie: sos paprykowy
Przygotowanie
Kapelusze boczniaka dokładnie umyjcie, osuszcie i posólcie. Parmezan wymieszajcie z bułką tartą i przyprawami. Roztrzepane jaja wymieszajcie z kilkoma łyżkami mleka. Boczniaki maczajcie w jajku, następnie w panierce i kładźcie na rozgrzanym maśle. Smażcie do uzyskania złotego koloru. Ilości składników na panierkę podaję w przybliżeniu. Mieszajcie według upodobań ;) Podawajcie z sosem paprykowym lub na świeżym chlebku.
Nigdy nie jadłam boczniaków słyszałam, że są pyszne ten wygląda zachęcająco i ten sos :).
OdpowiedzUsuńZachęcamy więc jeszcze bardziej ;)
Usuń