"O Mój Boże, jaka dobra!"
To prawda.
Jest naprawdę dobra.
Składniki
kruche ciasto:
180 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
130 g zimnego masła
2 łyżki zimnego mleka
szczypta soli
300 g jogurtu greckiego
100 g śmietany kremówki
1 laska wanilii
150 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
truskawki, mięta
opcjonalnie płatki migdałowe
Przygotowanie
Posiekajcie zimne masło, przesiejcie mąkę i z podanych składników szybko zagniećcie kruche ciasto (ja skorzystałam z pomocy miksera). Obwińcie folią i włóżcie na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkujcie je i wyłóżcie na dno przygotowanej formy (np do tarty) dociskając do brzegów. Ponakłuwajcie i wstawcie do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Wyciągnijcie przygotowany spód z lodówki, wyłóżcie papierem i wysypcie na niego obciążniki (kulki ceramiczne/ryż/fasolę/etc). Pieczcie z obciążeniem przez 15 minut, po tym czasie usuńcie kulki i dopieczcie spód na złoto przez kolejne 10-15 minut.
Schłodzcie.
Żelatynę namoczcie w wodzie- po około 10 minutach napęcznieje. Do rondelka wlejcie kremówkę, wrzućcie połamaną czekoladę i ziarna z laski wanilii, podgrzewajcie na małym ogniu aż czekolada rozpuści się. Wymieszajcie wszystko dokładnie, ściągnijcie z ognia, dodajcie napęczniałą żelatynę i mieszajcie do momentu, aż żelatyna roztopi się i połączy z czekoladową masą.
Jogurt grecki przełóżcie do miski, wymieszajcie za pomocą miksera, aż stworzy jednolitą masę. Powoli, cały czas miksując, dolewajcie do niego roztopioną czekoladę z żelatyną- krem powinien stać się jednolity.
Gęstniejącą masę nałóżcie na upieczony kruchy spód i chłodzcie kilka godzin w lodówce (u mnie stał całą noc). Przed podaniem udekorujcie świeżymi, umytymi truskawkami, listkami mięty i, jeśli lubicie, prażonymi płatkami migdałów.
Wygląda przepysznie! :) Chyba wreszcie spróbuję sama piec ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Spróbuj. To nic trudnego, a ile satysfakcji:)
UsuńZ pewnością :) Poczekam tylko aż dojrzeją mi truskawki i zabiorę się do pracy :)
UsuńCudna! Truskawki są niezwykle fotogeniczne;)
OdpowiedzUsuńdodają potrawom uroku, prawda?Pozdrawiamy.
Usuńale tu truskawkowo - uwielbiam te letnie, owocowe klimaty - pozdrawiam :):):)
OdpowiedzUsuńTruskawek nigdy dość :). Pozdrawiamy cieplutko zgodnie z panującą aurą :)
Usuń