czwartek, 12 czerwca 2014

TARTA JOGURTOWO-TRUSKAWKOWA


"O Mój Boże, jaka dobra!"
To prawda. 
Jest naprawdę dobra.

Składniki
kruche ciasto:
180 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
130 g zimnego masła
2 łyżki zimnego mleka
szczypta soli

300 g jogurtu greckiego
100 g śmietany kremówki
1 laska wanilii
150 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

truskawki, mięta
opcjonalnie płatki migdałowe

Przygotowanie
Posiekajcie zimne masło, przesiejcie mąkę i z podanych składników szybko zagniećcie kruche ciasto (ja skorzystałam z pomocy miksera). Obwińcie folią i włóżcie na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkujcie je i wyłóżcie na dno przygotowanej formy (np do tarty) dociskając do brzegów. Ponakłuwajcie i wstawcie do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Wyciągnijcie przygotowany spód z lodówki, wyłóżcie papierem i wysypcie na niego obciążniki (kulki ceramiczne/ryż/fasolę/etc). Pieczcie z obciążeniem przez 15 minut, po tym czasie usuńcie kulki i dopieczcie spód na złoto przez kolejne 10-15 minut.
Schłodzcie.
Żelatynę namoczcie w wodzie- po około 10 minutach napęcznieje. Do rondelka wlejcie kremówkę, wrzućcie połamaną czekoladę i ziarna z laski wanilii, podgrzewajcie na małym ogniu aż czekolada rozpuści się. Wymieszajcie wszystko dokładnie, ściągnijcie z ognia, dodajcie napęczniałą żelatynę i mieszajcie do momentu, aż żelatyna roztopi się i połączy z czekoladową masą.
Jogurt grecki przełóżcie do miski, wymieszajcie za pomocą miksera, aż stworzy jednolitą masę. Powoli, cały czas miksując, dolewajcie do niego roztopioną czekoladę z żelatyną- krem powinien stać się jednolity. 
Gęstniejącą masę nałóżcie na upieczony kruchy spód i chłodzcie kilka godzin w lodówce (u mnie stał  całą noc). Przed podaniem udekorujcie świeżymi, umytymi truskawkami, listkami mięty i, jeśli lubicie, prażonymi płatkami migdałów.





7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! :) Chyba wreszcie spróbuję sama piec ciasta :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj. To nic trudnego, a ile satysfakcji:)

      Usuń
    2. Z pewnością :) Poczekam tylko aż dojrzeją mi truskawki i zabiorę się do pracy :)

      Usuń
  2. Cudna! Truskawki są niezwykle fotogeniczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodają potrawom uroku, prawda?Pozdrawiamy.

      Usuń
  3. ale tu truskawkowo - uwielbiam te letnie, owocowe klimaty - pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawek nigdy dość :). Pozdrawiamy cieplutko zgodnie z panującą aurą :)

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...