Składniki
ciasto:
150 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
nadzienie:
300 g szpinaku
3 ząbki czosnku
1 cebula
100 g boczku surowego wędzonego
100 g gorgonzoli
3 jaja
3/4 szkl kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączcie i bardzo szybko zagniećcie ciasto (ja wkładam wszystkie składniki do malaksera). Obwińcie folią, spłaszczcie i wstawcie na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkujcie, przenieście na wałku do wysmarowanej masłem formy do tarty, wciśnijcie w spód i boki, nakłujcie widelcem i wstawcie jeszcze na min. 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Spód do tarty wyciągnijcie z lodówki, połóżcie na nim papier i obciążcie go (kulkami ceramicznymi/ryżem/fasolą itp). Wstawcie do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuńcie obciążniki i dopieczcie na złoto (około 10 min).
Kiedy spód będzie w piekarniku przygotujcie farsz. Rozgrzejcie patelnię, boczek pokrójcie w cienkie paseczki i usmażcie go, odłóżcie na bok. Umyjcie szpinak, pokrójcie dosyć drobno, obierzcie czosnek i cebulę, pokrójcie na drobno. Na tej samej patelni, na której smażyliście boczek rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dołóżcie pokrojony szpinak, startą gałkę muszkatołową i smażcie aż szpinak ściemnieje i wyparuje z niego płyn. Lekko doprawcie solą i pieprzem.
Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 180 st. Na lekko przestudzony spód do tarty wyłóżcie szpinak. Na nim ułóżcie podsmażony boczek i pokruszony ser gorgonzola. Jaja lekko rozmieszajcie, dodajcie śmietanę, sól i pieprz i dobrze wymieszajcie. Masą śmietanowo-jajeczną wylejcie na przygotowana tartę i pieczcie w nagrzanym piekarniku około 30 minut (lub do momentu, aż osiągnie złoty kolor).
Nam najlepiej smakuje ze słodkim pomidorkami koktajlowymi.
A Wam?
bardzo lubię tartę:)
OdpowiedzUsuń