piątek, 6 czerwca 2014

BANANOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI


Wykorzystujemy ciepłe dni maksymalnie, dzis więc, klasycznie już, bardzo szybko. Szkoda nam każdej chwili, którą moglibyśmy spędzić na świeżym powietrzu, wybaczcie więc lakoniczne dosyć wpisy. 
Jak najlepiej wykorzystać upały, za którymi nie przepadamy, nie tracąc jednocześnie lata? Pluskając się w wodzie. Na wyjazd więc, za miasto nasze ulubione babeczki, tym razem w wersji letniej.

Składniki

3 dojrzałe (a nawet przejrzałe banany)
80 g masła
1 jajo
190 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
12 truskawek

kruszonka:

0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka zimnego masła
75 g cukru trzcinowego

Przygotowanie 
Dokładnie takie same, jak w tym właśnie przepisie. A więc:
Piekarnik nagrzejcie do 190 st, przygotujcie blachę do pieczenia babeczek. Truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek.

 Rozpuśćcie masło w rondlu, do momentu aż trochę zbrązowieje, lekko przestudzcie. Widelcem rozgniećcie banany, włóżcie do miski, wymieszajcie z jajkiem i przestudzonym masłem. W drugiej misce zmieszajcie oba rodzaje cukru z przesianą mąką, solą,  proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną ( a więc suche składniki). Składniki suche zmieszajcie ze składnikami mokrymi tylko do połączenia składników. Ciasto rozłóżcie do przygotowanych foremek. Do każdej "wciśnijcie" całą truskawkę.
Przygotujcie kruszonkę: podane składniki wyróbcie palcami aż powstanie "mokry piasek". Kruszonką posypcie przygotowane do pieczenia muffinki.
Pieczcie około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekajcie kilka minutek, wyjmijcie i wystudzcie.






1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...