Sezon na szparagi wykorzystujemy chętnie i dość intensywnie. Każdy z nas je uwielbia, chyba pod każdą postacią. Dziś lekki obiad na nieco chłodniejszy dzień czerwcowego lata...
Składniki
500 g białych szparagów
2 małe ziemniaki
1/2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki śmietany 18%
ok 300 ml bulionu
masło klarowane do smażenia
garść płatków migdałów
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Szparagi obierzcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki i pokrójcie na kawałki. Resztę warzyw także obierzcie i pokrójcie. Na rozgrzanym maśle podsmażcie czosnek i cebulę. Kiedy się zeszkli dodajcie szparagi i sok z cytryny, Po kilku minutach dodajcie marchew i ziemniaki. Wlejcie bulion i gotujcie około 20 minut. Po tym czasie lekko wystudzoną zupę zmiksujcie i "zabielcie" śmietaną. Doprawcie solą, pieprzem oraz cukrem. Garść migdałów podprażcie na suchej patelni, posypcie nimi zupę już w talerzach. Jeśli chcecie cieszyć oko bielutkim kremem, nie dodawajcie marchwi. Moja dzięki niej jest delikatnie pomarańczowa, ale czego sie nie robi dla zdrowotności ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz