Nie macie chyba żadnych wątpliwości, że sezon truskawkowy wykorzystujemy w pełni....
Składniki
na ciasto
1 kg mąki
ok 1 kubka gorącej wody
70 g masła
1 jajo
sól
1 kg truskawek
2 łyżki cukru
Przygotowanie
Truskawki pozbawcie szypułek, przekrójcie na pół i zasypcie cukrem. Na stolnice wysypcie przesianą przez sito mąkę oraz szczyptę soli. Po środku zróbcie dołek, wbijcie jajo, dodajcie masło i dolejcie wody. Zacznijcie zagniatać. Ugniatajcie ciasto dodając coraz więcej wody. Im gorętsza tym lepsza, ponieważ ciasto będzie bardziej miękkie. Kiedy uzyskacie już jednolitą masę, zostawcie ciasto na 10 minut pod lnianą ściereczką. Po tym czasie rozwałkujcie kawałek ciasta na stolnicy obsypanej mąką. Uważajcie żeby placek nie był za cienki.Wykrawajcie szklanką kółka, na środek każdego układajcie truskawki i zaklejajcie brzegi. Gotowe pierogi wrzucajcie do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujcie dopóki nie wypłyną. U nas pierogów wyszło 110. Duża porcja, duża rodzina, wieeeelkie możliwości.....;)
najlepsze danie o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńjak wszystko z truskawkami;)
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmhm…;) i ja!
Usuń