środa, 19 lutego 2014

MAKARON TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM, CUKINIĄ I SEREM ROQUEFORT




Jak wytrwać długo bez makaronu? 
U nas się nie da.
Makaron z cukinią, szpinakiem i serami : mascarpone, roquefort i parmezanem. Ze śmietaną i gałką muszkatołową. Naprawdę pyszny.

Składniki
300 g makaronu (np tagliatelle)
250 g szpinaku
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 mała cukinia
100 g mascarpone
100 ml kwaśnej śmietany
100 g pokruszonego sera roquefort (lub podobnego)
100 g startego parmezanu
masło
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Umyjcie szpinak, posiekajcie, podobnie jak cebulę i czosnek, cukinię umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Na rozgrzane masło wrzućcie cebulę i czosnek, smażcie aż staną się szkliste. Dołóżcie cukinię, smażcie chwilę, dodajcie szpinak i smażcie do momentu aż przywiędnie. Do warzyw wlejcie śmietanę, mascarpone, wymieszajcie wszystko i przyprawcie solą, pieprzem i gałką. Dorzućcie parmezan i roquefort (trochę zostawcie do posypania podanego już dania), wymieszajcie i trzymajcie na ogniu do momentu rozpuszczenia serów. Sprawdzcie smak i jeśli trzeba jeszcze raz przyprawcie. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolejecie do niego trochę wody z gotowania makaronu.
Ugotujcie makaron, nie hartujcie go (wodą z gotowania możecie trochę rozrzedzić sos). Wymieszajcie z sosem, podawajcie od razu posypany pozostałym roquefortem.


Mascarpone Karnawał 2014

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie w tym błyszczącym sosie i z moimi ulubionymi warzywami :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...