Tego klasyka raczej nikomu przedstawiać nie trzeba. Zdrowe awokado w najbardziej znanym wydaniu. Świetnie sprawdza się jako dip do nachosów, dodatek do tortilli, my uwielbiamy także na chrupiących grzankach. Oczywiście istnieje niezliczona liczba przepisów na guacamole, my przedstawiamy Wam naszą wersję :)
Składniki
1 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki
0,5 papryczki chili
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Czosnek i papryczkę drobno posiekajcie. Awokado umyjcie, przekrójcie na pół, wyciągnijcie pestkę. Łyżeczką wybierzcie miąższ, włóżcie go do miseczki. Dodajcie trochę soli, sok z limonki, czosnek i widelcem rozgniećcie wszystkie składniki. Do sosu wmieszajcie papryczkę i posiekaną kolendrę, przyprawcie do smaku.
Świetnie smakuje ze świeżym pomidorem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz