piątek, 30 stycznia 2015

ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ


Składniki

  • 1 l rosołu/bulionu/wywaru
  • ok 250 g kapusty kiszonej
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki.
Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. 
W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę i czosnek, kiedy staną się szkliste dorzućcie kiełbasę, seler naciowy i marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut.
Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru, jeśli to konieczne.
Posypcie posiekaną natką pietruszki.





2 komentarze:

  1. Z kapustą kiszoną? Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obroniło się. Moje dzieciaczki chcę jeszcze! :)

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...