środa, 28 stycznia 2015

MAŁPI CHLEBEK - drozdżowe, mocno cynamonowe ciasto


Gdybym wcześniej wiedziała, że istnieje…
Bardzo szybkie, bardzo proste i mocno uzależniające ciasto. Dla fanów cynamonu.
Z chrupiącą skorupką na zewnątrz i skarmelizowanym cynamonem wewnątrz.
Nasze Małpeczki "zrobiły" to ciasto w kwadrans, jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka.
Na jutro zamówiły następne.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła
do obtoczenia:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie
Mleko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim masło.
Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z pozostałymi suchymi składnikami (solą, cukrem i drożdżami). Dodajcie mleko z masłem, wyrabiajcie przez kilka minut na gładkie ciasto. Ciasto włóżcie do misy, zawińcie szczelnie folią i odstawcie na godzinę. Podczas oczekiwania zróbcie masę do obtaczania kulek- rozpuśćcie masło, wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Przygotujcie również dowolna formę do pieczenia, wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Po godzinie ciasto wyciągamy, zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczcie w masie cukrowo-cynamonowej (nie żałujcie masy) i ułóżcie dosyć luźno w formie. Nie dociskajcie. Kiedy forma będzie pełna, obwińcie ją folią i odstawcie na około pół godziny.
Piekarnik nagrzejcie do 175 st. Chlebek pieczcie około 35 minut.








Przepis Janki Pomianowskiej

1 komentarz:

  1. Genialny! Nie ma to jak porządna dawka cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...