środa, 28 stycznia 2015

SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO


Składniki
  • ok 400 g świeżego łososia
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 g ricotty
  • 100 g fety
  • ok 2 garści świeżo startego parmezanu
  • opcjonalnie kilka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo
  • 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów)
Przygotowanie
Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino.
W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie go do szpinaku, smażcie delikatnie mieszając (jeśli robicie wersję z suszonymi pomidorami teraz możecie je pokroić w paseczki i dodać do reszty). Po kilku minutach dosypcie pokruszone sery, chwilę przesmażcie. Dobrze przyprawcie (nadzienie nie powinno być mdłe). Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie jeszcze raz.
Piekarnik nagrzejcie do 200 st., przygotujcie formę do pieczenia (u mnie klasyczna forma do tarty o średnicy 25 cm), roztopcie trochę masła. Płaty ciasta filo przytnijcie do kwadratu o bokach ok 30-35 cm. Każdy płat posmarujcie roztopionym masłem, na niego nałóżcie "wachlarzowato" następny, na to znów masło, następny płat itd. Przygotowanym ciastem wyłóżcie  formę do pieczenia. Na to nałóżcie farsz, przykryjcie "zwisającymi" bokami ciasta oraz pozostałymi, odkrojonymi kawałkami (możecie fantazyjnie je poukładać, nie zapominając jednakże o tym, aby każdy płat posmarować lekko roztopionym masłem). 
Pieczcie około 20-25 minut.




*Wiecie jak najlepiej umyć szpinak? Wlejcie zimną wodę do miski, wrzućcie liście szpinaku, "wygniećcie" go. Wylejcie wodę, wlejcie świeżą, znów "wygniećcie" liście. I tak trzykrotnie. To wystarczy, żeby szpinak był czysty :)




Tarta słodka czy wytrawna?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...