Kolejny dzień gotowania w naszym nowym domu. Dziś serwujemy najlepsze na świecie placki ziemniaczane z lokalnych ziemniaków- made in Kąty Drugie.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 cebule (również lokalne)
1 "kopiasta" łyżka mąki pszennej (prosto z młyna ;) )
1-2 jaja
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Obierzcie i umyjcie ziemniaki oraz cebulę, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie odlejcie nadmiar płynu który się zbierze, pozostawiając osad- mąkę ziemniaczaną, która zbierze się na dole (możecie też odcedzić starte ziemniaki i cebulę, wylać odcedzony sok, pozostawiając zebraną na dnie mąkę ziemniaczaną i dodać ją do masy ziemniaczanej ). Wmieszajcie do misy z ziemniakami jaja, śmietanę, sól i pieprz i oprószcie wszystko mąką pszenną. Dokładnie wymieszajcie.
Na patelni dobrze rozgrzejcie tłuszcz do smażenia, łyżką nakładajcie masę ziemniaczaną i smażcie z dwóch stron. Podawajcie jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami. U nas jest to oczywiście kwaśna (zamojska) śmietana.
rewelacyjne iglo:D
OdpowiedzUsuńStaralismy się;)
Usuńrany! ale zima! :)))))))))))))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny pomysł:) ale klimat:)
OdpowiedzUsuńTo klimat tego miejsca;)
Usuń