poniedziałek, 3 lutego 2014

ZIMA NA ROZTOCZU C.D.- NAJLEPSZE PLACKI ZIEMNIACZANE Z IGLOO


Kolejny dzień gotowania w naszym nowym domu. Dziś serwujemy najlepsze na świecie placki ziemniaczane z lokalnych ziemniaków- made in Kąty Drugie.

Składniki
1 kg ziemniaków
2 cebule (również lokalne)
1 "kopiasta" łyżka mąki pszennej (prosto z młyna ;) )
1-2 jaja 
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
Obierzcie i umyjcie ziemniaki oraz cebulę, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie odlejcie nadmiar płynu który się zbierze, pozostawiając osad- mąkę ziemniaczaną, która zbierze się na dole (możecie też odcedzić starte ziemniaki i cebulę, wylać odcedzony sok, pozostawiając zebraną na dnie mąkę ziemniaczaną i dodać ją do masy ziemniaczanej ). Wmieszajcie do misy z ziemniakami jaja, śmietanę, sól i pieprz i oprószcie wszystko mąką pszenną. Dokładnie wymieszajcie.
Na patelni dobrze rozgrzejcie tłuszcz do smażenia, łyżką nakładajcie masę ziemniaczaną i smażcie z dwóch stron. Podawajcie jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami. U nas jest to oczywiście kwaśna (zamojska) śmietana.














6 komentarzy:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...