Niewiarygodnie smaczna.
Oszaleliśmy na jej punkcie wszyscy. Na kruchym spodzie autorstwa Gordona Ramsay'a miała być eksperymentem (nie takim znowu odważnym;) ). Była. Bardzo udanym;). Myślę, że będzie jednym z najczęściej goszczących u nas ciast. A ponieważ raz zagnieciony kruchy spód wystarcza aż na 3 piękne, nieprzyzwoicie smaczne sztuki… Można robić i robić i robić…
Składniki
kruchy spód:
250 g miękkiego masła
500 g mąki pszennej
kilka lasek wanilii
2 duże jaja lub 2 małe + 1 żółtko
180 g cukru
szczypta soli
nadzienie:
6-7 jabłek
50 g masła
5 łyżek likieru cointreau
5 łyżek cukru trzcinowego demerara (lub do smaku w zależności od jabłek)
opcjonalnie szklanka malin
kruszonka:
0,5 szkl posiekanych prażonych orzechów laskowych
75 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła
40 g cukru trzcinowego demerara
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie kruchy spód- z tych proporcji powstanie ilość potrzebna na 3 tarty, dwie pozostałe porcje można więc zamrozić i wykorzystać następnym razem (przy tej lub innej tarcie).
Utrzyjcie (najlepiej mikserem) masło i cukier na gładką masę, ze strąków wanilii za pomocą czubka noża wyciągnijcie nasionka i dodajcie do masła. Rozbełtajcie jaja i powoli, na najniższych obrotach miksera, dodajcie je do masy maślanej; mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą i w 3 partiach dodajcie do ciasta, miksując na najniższych obrotach, ale tylko do połączenia składników. Teraz wyciągnijcie ciasto z misy, przez nie dłużej niż minutę zagniećcie ręcznie, podzielcie na 3 części, obwińcie folią i włóżcie na pół godziny do lodówki ( 2 części możecie zamrozić).
W międzyczasie przygotujcie nadzienie z jabłek. Jabłka umyjcie, obierzcie i usuńcie z nich gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. W rondlu rozgrzejcie masło, wrzućcie jabłka i smażcie dopóki nie zmiękną, dodajcie cukier i cointreau, zamieszajcie i smażcie jeszcze chwilę, aby wyparował płyn.
Do zrobienia pozostała jeszcze kruszonka. Przesiejcie mąkę z cynamonem do miski, dodajcie masło i rozcierajcie w palcach przez kilka minut. Dodajcie cukier i wcześniej uprażone, drobno posiekane orzechy laskowe, połączcie wszystko do powstania "okruchów chleba".
Kruchy spód wyciągnijcie z lodówki, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty. Przykryjcie papierem do pieczenia, obciążcie kulkami ceramicznymi i wstawcie jeszcze na 20 minut do lodówki.
Nagrzejcie piekarnik do 190 st. Pieczcie obciążony spód przez 15 minut. Wyciągnijcie, temperaturę piekarnika ustawcie na 170 st., usuńcie obciążenie ciasta. Na spód wyłóżcie nadzienie z jabłek, przykryjcie cynamonową kruszonką i pieczcie 30 min.
Przepyszna z bitą śmietaną:)
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńa jaki pyszny:). ciepło pozdrawiamy:)
Usuń