Wróciliśmy. Od razu wpadłam w wir "spraw zaległych", co poskutkowało dość długą absencją na blogu. Tam- jeszcze zima, u nas już niemal wiosna. W ogródku powychodziły hiacynty i tulipany, na krzewach pojawiły się pączki. Naprawdę już przyjdzie wiosna? Ja- zimolubna, patrząc na nieśmiałe jeszcze roślinki zatęskniłam za zielenią. Po kilka razy dziennie sprawdzam długoterminową prognozę- czy na pewno będzie już coraz cieplej? Czy mogę zacząć wiosenne porządki w ogródku? Zima nie była długa, a jednak… miło będzie wystawić twarz do Słońca.
Niech wychodzą piegi;)
Dziś przepis na naszą ulubioną fetę w oliwie. Pyszna do sałatek, ale przyznam, że dla nas najlepsza "wyjadana ze słoika", do sałatek za to wykorzystujemy pozostałą oliwę, aromatyczną, dobrze doprawioną. Oczywiście bukiet ziół skomponujcie dowolnie- możecie dodać świeże lub suszone, w zależności od tego co wolicie i czym dysponujecie, podobnie z przyprawami i ulubionymi dodatkami.
Taki freestyle;)
Składniki
feta lub ser typu feta
oliwa
dowolne dodatki (u nas tym razem rozmaryn, czosnek, trochę chili)
Przygotowanie
Przygotujcie ulubione zioła i przyprawy, obierzcie kilka ząbków czosnku, przygotujcie oliwę i czysty słoik. Fetę pokrójcie na kostkę dowolnej wielkości. Na dnie słoika połóżcie czosnek, trochę przypraw, wlejcie odrobinę oliwy. Delikatnie włóżcie kilka kostek fety, znów dołóżcie przyprawy, czosnek, zalejcie oliwą. Kolejna warstwa przypraw i czosnku, trochę fety i oliwa. Powtarzajcie czynności, aż wypełnicie słoik. Zalejcie na koniec oliwą i zakręćcie. Taka przekąska najlepsza będzie po kilku dniach, kiedy połączą się smaki, może być przechowywana do kilku tygodni - ale pewna jestem, że tego czasu nie dotrzyma:)
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń