Składniki
pół kilograma ziemniaków
1 cebula
ok 100 g boczku
garść szczypiorku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie
Dobrze wyszorujcie ziemniaki, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie. Pokrójcie w talarki lub kostkę. Cebulę pokrójcie w kostkę, skropcie octem, posypcie cukrem i przez chwilę ugniatajcie. Dołóżcie do miski z ziemniakami. Boczek pokrójcie w kostkę i dobrze podsmażcie, szczypior posiekajcie. Jogurt, majonez i musztardę połączcie i wymieszajcie z resztą składników. Doprawcie świeżo zmieloną solą i pieprzem. Podobno niektórzy Niemcy dodają także ogórki konserwowe. Wypróbujemy przy najbliższej okazji;)
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńmhm;)
Usuńlubię to! :D
OdpowiedzUsuńi do tego soczyste mięsko z grilla;)
UsuńUwielbiam tą sałatkę jest pyszna :), ale zamiast boczku dodaje kiszone ogórki ;D
OdpowiedzUsuńPodobno co dom to obyczaj ;)
OdpowiedzUsuń