Cukinia jest warzywem bardzo wdzięcznym (a przy okazji naszym ulubionym, przynajmniej jednym z ;) ). Można ją przyrządzić na tysiące sposobów, robi się z niej zupy, ciasta, sałatki, przetwory, je się na surowo i po obróbce.. Na kolację, obiad i deser. Ale to już raczej wiecie.
U nas była dziś na kolację. Faszerowana, ale smażona. Z naszymi ulubionymi dodatkami, bardzo szybka do przygotowania.
Dzieciaczki spróbowały i przepadły. My też.
Składniki
2 cukinie
10 szt suszonych pomidorów
garść zielonych oliwek
3-4 łyżki startego parmezanu
50 g fety
1 łyżka ulubionych świeżych ziół
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia (lub dowolny tłuszcz)
Przygotowanie
Cukinię wyszorujcie dokładnie, osuszcie, odetnijcie oba końce. Za pomocą noża lub łyżeczki wydrążcie środek każdej z nich tak, aby powstała rurka. Drobno posiekajcie mniej więcej połowę tego, co wydrążyliście (a więc środek jednej cukinii, drugą możecie dowolnie przyrządzić i zjeść;) ). Włóżcie do miski. Dorzućcie fetę, starty parmezan, posiekane oliwki i suszone pomidory, zioła. Dokładnie wymieszajcie, spróbujcie i przyprawcie w razie potrzeby.
Nakładajcie farsz do wydrążonych cukinii, trochę go ubijcie. Na patelni rozgrzejcie masło. Cukinie krójcie w nieco grubsze plastry i smażcie na patelni z obu stron.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń