sobota, 5 kwietnia 2014

CUKINIA FASZEROWANA


Cukinia jest warzywem bardzo wdzięcznym (a przy okazji naszym ulubionym,  przynajmniej jednym z ;) ). Można ją przyrządzić na tysiące sposobów, robi się z niej zupy, ciasta, sałatki, przetwory, je się na surowo i po obróbce.. Na kolację, obiad i deser. Ale to już raczej wiecie.
U nas była dziś na kolację. Faszerowana, ale smażona. Z naszymi ulubionymi dodatkami, bardzo szybka do przygotowania. 
Dzieciaczki spróbowały i przepadły. My też.

Składniki
2 cukinie
garść zielonych oliwek
3-4 łyżki startego parmezanu
50 g fety
1 łyżka ulubionych świeżych ziół
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia (lub dowolny tłuszcz)

Przygotowanie
Cukinię wyszorujcie dokładnie, osuszcie, odetnijcie oba końce. Za pomocą noża lub łyżeczki wydrążcie środek każdej z nich tak, aby powstała rurka. Drobno posiekajcie mniej więcej połowę tego, co wydrążyliście (a więc środek jednej cukinii, drugą możecie dowolnie przyrządzić i zjeść;) ). Włóżcie do miski. Dorzućcie fetę, starty parmezan, posiekane oliwki i suszone pomidory, zioła. Dokładnie wymieszajcie, spróbujcie i przyprawcie w razie potrzeby.
Nakładajcie farsz do wydrążonych cukinii, trochę go ubijcie. Na patelni rozgrzejcie masło. Cukinie krójcie w nieco grubsze plastry i smażcie na patelni z obu stron.





1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...