Z pewnością nie wiecie, że z Ameryką też sporo nas łączy. Nie jest to miłość, ani nawet fascynacja. Jednak to co w amerykańskiej kuchni zawsze mnie pociągało to...syrop klonowy. I tak też stęsknionym dziś nieboraczkom ciotka zaserwowała amerykańskie śniadanie. Dawno nie byli tak zadowoleni. Oliwka powiedziała: ciocia z tym syropem są wyśmienite. I takie puszyste! Cwaniarka;)
Składniki
250 g mąki
250 g maślanki
2 jaja
50 g roztopionego masła
50 g cukru pudru
łyżeczka sody oczyszczonej
syrop klonowy lub żurawinowy do polania
Przygotowanie
Wszystkie składniki (z wyjątkiem syropu;)) połączcie za pomocą miksera i smażcie placki bez dodatku tłuszczu. Podawajcie z ulubionym syropem, sezonowymi owocami lub domowymi konfiturami. Placuszki są niezwykle puszyste, smakują wyśmienicie z każdym dodatkiem. Przepis Ani Starmach, więc z pewnością warto wypróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz