Wiedziałam,że na kolację będą czekoladowe naleśniki, ale nie miałam pomysłu z czym dziś je podać. Może z bananami w lekko alkoholowym syropie?
To był naprawdę dobry strzał.
Banany zatopione w gęstym, aromatycznym sosie pasują nie tylko do naleśników.Pyszne są również same tylko w towarzystwie kwaśnej śmietany lub waniliowego serka.
Składniki
4 świeże banany
150 g drobnego cukru
230 ml wody
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki likieru Malibu lub rumu
1 laska wanilii (przetnijcie ją)
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie
Do rondla wsypcie cukier i dodajcie ok 2 łyżek wody. Ustawcie na niewielkim ogniu i pomieszajcie kilka razy, aby cukier rozpuścił się w wodzie (jeśli potrzeba dodajcie jeszcze odrobinę wody). Podkręćcie lekko płomień na większy, gotujcie aż cukier zmieni się w jasny karmel- ok 5 minut.
Ściągnijcie rondel z ognia, przez ok 2 minuty pozwólcie na ostudzenie syropu. Teraz dolejcie sok z cytryny (może pryskać ! ), pozostała wodę, alkohol i przyprawy. Wymieszajcie.
Banany obierzcie, pokrójcie w poprzek na plastry. Zalejcie syropem, tak aby były przykryte i pozostawcie na około godzinę, aby się zamarynowały.
Smacznego:)
Przepis z książki "Desery" Gordon Ramsey
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz