niedziela, 6 kwietnia 2014

TIRAMISU




Nasza miłość do Włoch znana jest Wam od dawna. Miłość do włoskich słodkości widoczna jest na pierwszy rzut oka, niestety... ;) Ten przepis towarzyszy nam już od lat. Jest naprawdę prosty, szybki do wykonania, a efekt przepyszny. Spróbujcie, warto!

Składniki
500 g serka mascarpone
4 jaja
400 g podłużnych biszkoptów włoskich
3 filiżanki espresso
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
kakao do posypania
Baileys
szczypta soli



Przygotowanie
4 żółtka utrzyjcie z cukrem i ziarenkami wanilii, dodajcie serek mascarpone, dokładnie połączcie składniki na jednolitą masę. Z jednego białka i szczypty soli ubijcie sztywną pianę. Wymieszajcie ją delikatnie z masą i odstawcie na godzinę. Do ostudzonej już kawy dolejcie likieru Baileys lub innego alkoholu. U mnie najlepiej sprawdza się właśnie z tym likierem. Oczywiście moc wedle uznania;) Ja dodaję około 2 kieliszków. Biszkopty maczajcie w kawie i układajcie w kwadratowym naczyniu. Kiedy wyłożycie spód, rozsmarujcie połowę masy i ułóżcie kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Zakończcie pozostałą masą. Odstawcie na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypcie kakao, najlepiej za pomocą sitka. U nas znika w okamgnieniu...


  



4 komentarze:

  1. uwielbiam ten deser:) pyszny Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, Siostry Kusicielki :) serca nie macie? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy duuuuuże, ogroooomne serca, i jeszcze więcej dookoła nich….:)
      Ale to przez ten blog;)
      Pozdrawiamy!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...