Nasza miłość do Włoch znana jest Wam od dawna. Miłość do włoskich słodkości widoczna jest na pierwszy rzut oka, niestety... ;) Ten przepis towarzyszy nam już od lat. Jest naprawdę prosty, szybki do wykonania, a efekt przepyszny. Spróbujcie, warto!
Składniki
500 g serka mascarpone
4 jaja
400 g podłużnych biszkoptów włoskich
3 filiżanki espresso
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
kakao do posypania
Baileys
szczypta soli
Przygotowanie
4 żółtka utrzyjcie z cukrem i ziarenkami wanilii, dodajcie serek mascarpone, dokładnie połączcie składniki na jednolitą masę. Z jednego białka i szczypty soli ubijcie sztywną pianę. Wymieszajcie ją delikatnie z masą i odstawcie na godzinę. Do ostudzonej już kawy dolejcie likieru Baileys lub innego alkoholu. U mnie najlepiej sprawdza się właśnie z tym likierem. Oczywiście moc wedle uznania;) Ja dodaję około 2 kieliszków. Biszkopty maczajcie w kawie i układajcie w kwadratowym naczyniu. Kiedy wyłożycie spód, rozsmarujcie połowę masy i ułóżcie kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Zakończcie pozostałą masą. Odstawcie na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypcie kakao, najlepiej za pomocą sitka. U nas znika w okamgnieniu...
uwielbiam ten deser:) pyszny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńAhhh, ja także;)
UsuńOch, Siostry Kusicielki :) serca nie macie? :P
OdpowiedzUsuńMamy duuuuuże, ogroooomne serca, i jeszcze więcej dookoła nich….:)
UsuńAle to przez ten blog;)
Pozdrawiamy!