niedziela, 6 kwietnia 2014

PANZEROTTI - smażone włoskie pierogi z szynką i serami


Pierogi kochamy miłością ogromną. Jak chyba zdecydowana większość. Gotowane, odsmażane, z mięsem, ruskie, z owocami…
A co powiecie na pierogi smażone?
Jeśli znacie, na pewno jeszcze raz zrobicie.
Jeśli nie znacie- zróbcie koniecznie!
(nawet jeśli nie przepadacie za zapachem, który smażone potrawy pozostawiają za sobą w domu- naprawdę te pierogi warte są poświęcenia)
Zamieszczamy przepis na nadzienie z włoskimi serami i szynką parmeńską, ale farsz możecie oczywiście zrobić dowolny (świetne są z kozim serem).
A więc znów Włochy.


Składniki
na ciasto:
300 g mąki pszennej
20 g smalcu
ok 150-200 ml ciepłej wody
sól
na farsz:
150 g ricotty
100 g mozzarelli
150 g szynki parmeńskiej (lub innej tego typu)
8-10 łyżek startego parmezanu
1 jajo
1 pęczek dymki
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie
Najpierw zaróbcie ciasto. Na stolnicę przesiejcie mąkę, dodajcie około 1/4 łyżeczki soli i smalec. Wyrabiajcie wszystko dolewając wody- tyle, ile będzie potrzebne żeby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryjcie je i odstawcie na około godzinę.
Czas na farsz.
Jajo rozmąćcie widelcem. Dodajcie ricottę, mozzarellę i szynkę parmeńską drobno posiekane, pokrojoną dymkę i parmezan. Dobrze przyprawcie, żeby nie były zbyt mdłe. Wymieszajcie aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto cienko rozwałkujcie. Nakładajcie farsz i zlepiajcie dowolnego kształtu pierożki - my robiliśmy duże, ale klasyczne, z użyciem maszynki.
Smażcie na rozgrzanym tłuszczu do osiągnięcia złotego koloru.





3 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...