środa, 9 kwietnia 2014

KARTOFFELSALAT

Sezon grillowy możemy ogłosić otwartym. Słoneczko świeci, choć może nie dziś... jednak wiosnę wyraźnie czuć w powietrzu. A do grilla idealnie sprawdzi się jakże banalna, ulubiona sałatka naszych zachodnich sąsiadów. Zapraszamy do smakowania ;)





Składniki
pół kilograma ziemniaków
1 cebula
ok 100 g boczku 
garść szczypiorku
1 łyżka octu jabłkowego
 1 łyżeczka cukru 
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Przygotowanie
Dobrze wyszorujcie ziemniaki, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie. Pokrójcie w talarki lub kostkę. Cebulę pokrójcie w kostkę, skropcie octem, posypcie cukrem i przez chwilę ugniatajcie. Dołóżcie do miski z ziemniakami. Boczek pokrójcie w kostkę i dobrze podsmażcie, szczypior posiekajcie. Jogurt, majonez i musztardę połączcie i wymieszajcie z resztą składników. Doprawcie świeżo zmieloną solą i pieprzem. Podobno niektórzy Niemcy dodają także ogórki konserwowe. Wypróbujemy przy najbliższej okazji;)


6 komentarzy:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...