piątek, 21 marca 2014

MINI DROŻDŻÓWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Po powrocie trzeba było odwiedzić stare śmieci. Ale czym się wkupić w łaski wybrednego konsumenta, a raczej wybrednych konsumentek? ;) Czasu mało, a wejście w ich wysokie progi z pustymi rękoma z pewnością by nie przeszło. Dlatego też uraczyłam drogie Panie tymi czarującymi maleństwami. Myślicie, że im smakowało??


Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
brązowy cukier
cynamon
mielony twaróg waniliowy
powidła
i co tylko chcecie ;)

Przygotowanie
To banalnie proste. Rozwińcie ciasto francuskie, posmarujcie je roztrzepanym jajkiem, posypcie cynamonem i cukrem brązowym. Ciężko opisać tu proporcje, gdyż każdy lubi inny stopień intensywności smaku ;) Zwińcie ciasto w rulon i pokrójcie na około centymetrowe plastry. Ułóżcie na blasze, posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie odrobiną brązowego cukru. Pieczcie w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Jeśli wolicie wersję z twarożkiem lub powidłami, posmarujcie ciasto wybranym dodatkiem, zwińcie i zróbcie dokładnie to, co w poprzedniej wersji: pokrójcie, ułóżcie na blasze, posmarujcie jajkiem i upieczcie. Oczywiście możecie, tak jak ja, zrobić wszystkie wersje ciasteczek i zachwycić domowników różnorodnością smaków ;)  


3 komentarze:

  1. pewnie smakowały, a nie jesteś ciekawa jaka byłaby reakcja na pomidory po prowansalsku albo śledzie:)

    było smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. I właśnie o to chodzi- aby było banalnie prosto i smacznie! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...