Składniki
12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
3-4 średnie cebule
pół słoiczka suszonych pomidorów (ok 100 g)
2 łyżki startego parmezanu
garść świeżej bazylii, tymianku i kolendry
3 łyżki roztopionego masła
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na początek farsz. Pokrójcie cebulę i pomidory, rozgrzejcie oliwę. Ja użyłam oleju sezamowego, daje wspaniały aromat. Podsmażcie najpierw cebulę, musi się lekko zarumienić i zmięknąć. Dodajcie pomidory i posiekane zioła. Smażcie jeszcze przez 5 minut, doprawcie świeżo mieloną solą i pieprzem. Farsz gotowy. Teraz czas na tartaletki. Odetnijcie skórki od chleba i dobrze rozwałkujcie każdą kromkę. Blachę do pieczenia muffinek posmarujcie masłem, układajcie w dołkach rozwałkowane kromki chleba. Posmarujcie je również roztopionym masłem. Zapiekajcie ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy wyciągniecie Wasze cudeńka, są gotowe, by napełnić je farszem. Na koniec posypcie je parmezanem. Prawda, że szybkie? Możecie napełnić je czym tylko chcecie :)
świetny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńI szybki;)
Usuńo parmezan się znalazł :p
OdpowiedzUsuńMasło też ;)
Usuń