czwartek, 20 marca 2014

POMIDORY PO PROWANSALSKU

Wreszcie w domu :) Tyle do nadrobienia, jak znaleźć na wszystko czas? Szczecin przywitał mnie piękną, słoneczną pogodą, więc ja proponuję Wam dziś wspaniałe, słoneczne pomidory. Niezwykle aromatyczne, szybkie, idealne jako dodatek do dania głównego lub przekąska. Spróbujcie, warto!




Składniki
4 pomidory
5 ząbków czosnku
100 g bułki tartej
garść natki pietruszki
garść świeżej bazylii
garść świeżego rozmarynu
garść świeżego tymianku
3 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie
Od pomidorów odkrójcie czubki i wydrążcie środki. Posiekajcie zioła i czosnek, wymieszajcie z bułką tartą, parmezanem i oliwą z oliwek. Ja dodałam swojej oliwy z suszonymi pomidorami. Dodajcie połowę wydrążonego wcześniej miąższu, doprawcie solą i pieprzem. Farsz musi być mokry, jednak nie wodnisty. Nadziejcie Wasze pomidory, ułóżcie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Posypcie odrobiną parmezanu i skropcie oliwą z oliwek. Pieczcie w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Pomidor musi być miękki a bułka lekko spieczona.  Proste, prawda?











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...