sobota, 22 marca 2014

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM



Nie potrafię logicznie wytłumaczyć dlaczego akurat teraz, poza sezonem, zachciało nam się papryki faszerowanej. Kiedy jednak już się czegoś zachce, nie ma na to mocnych. Kupiliśmy więc wielkie czerwone i żółte papryki. Kupiliśmy pozostałe składniki. I zabraliśmy się do pracy.

Składniki
4 świeże papryki
500 g zmielonego mięsa (łopatki lub szynki)
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchew
1 szkl zielonego groszku
1 puszka pomidorów
2 łyżki gęstej śmietany
150 g mozzarelli
1 szl czerwonego, dobrego wina
garść świeżych ziół
olej do smażenia
ewentualnie woda lub bulion
sól,pieprz
 świeża bagietka

Przygotowanie
Papryki umyjcie dokładnie, zetnijcie wierzch, usuńcie pestki i białe błonki ze środka. Marchew, cebulę i czosnek drobno posiekajcie, boczek pokrójcie na małe kawałki. Na oleju przysmażcie mięso (rozgniatając je widelcem) razem z pokrojonym boczkiem, pozwalając im na przypieczenie i zezłocenie . Dorzućcie pokrojoną cebulę i marchewkę (cebula musi się zeszklić), dodajcie groszek, wyciśnijcie czosnek (możecie też dodać kilka łyżek chimichurri ) i smażcie przez dosyć długą chwilę. Dolejcie wino i smażcie dalej, aż wino zredukuje się. Teraz czas na pomidory i zioła, dodajcie je i duście całość dosyć długo na bardzo małym ogniu (w razie potrzeby podlewając odrobinę bulionem lub wodą). Dodajcie śmietanę i przyprawcie całość. 
Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Do wydrążonych papryk nałóżcie sos, przykryjcie plastrami  mozzarelli i ułóżcie w formie do pieczenia. Zapiekajcie około 30-40 min (do momentu aż papryka zmięknie). Podawajcie ze świeżą bagietką.








2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...