Nie potrafię logicznie wytłumaczyć dlaczego akurat teraz, poza sezonem, zachciało nam się papryki faszerowanej. Kiedy jednak już się czegoś zachce, nie ma na to mocnych. Kupiliśmy więc wielkie czerwone i żółte papryki. Kupiliśmy pozostałe składniki. I zabraliśmy się do pracy.
Składniki
4 świeże papryki
500 g zmielonego mięsa (łopatki lub szynki)
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchew
1 szkl zielonego groszku
1 puszka pomidorów
2 łyżki gęstej śmietany
150 g mozzarelli
1 szl czerwonego, dobrego wina
garść świeżych ziół
olej do smażenia
ewentualnie woda lub bulion
sól,pieprz
świeża bagietka
Przygotowanie
Papryki umyjcie dokładnie, zetnijcie wierzch, usuńcie pestki i białe błonki ze środka. Marchew, cebulę i czosnek drobno posiekajcie, boczek pokrójcie na małe kawałki. Na oleju przysmażcie mięso (rozgniatając je widelcem) razem z pokrojonym boczkiem, pozwalając im na przypieczenie i zezłocenie . Dorzućcie pokrojoną cebulę i marchewkę (cebula musi się zeszklić), dodajcie groszek, wyciśnijcie czosnek (możecie też dodać kilka łyżek chimichurri ) i smażcie przez dosyć długą chwilę. Dolejcie wino i smażcie dalej, aż wino zredukuje się. Teraz czas na pomidory i zioła, dodajcie je i duście całość dosyć długo na bardzo małym ogniu (w razie potrzeby podlewając odrobinę bulionem lub wodą). Dodajcie śmietanę i przyprawcie całość.
lubię taką paprykę:)
OdpowiedzUsuńMy także;) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń