Wielki Tort na Wielki Powrót.
Nasza "Wczasowiczka" wróciła do domu. Jak najlepiej ją przywitać (prócz soczystych pocałunków;) )?
Wybraliśmy tort.
Zrobiony trochę na próbę- przyznam, że to nasz pierwszy raz.
Masa kremówka+mascarpone jest trochę sztywniejsza niż z samej bitej śmietany, zwolennicy delikatniejszego nadzienia mogą je zmodyfikować na swoja modłę:).
Tyle wyjaśnień.
Zapraszamy na ciasto.
Składniki
biszkopt upieczony według tego przepisu
750 g mascarpone
1000 ml śmietany kremówki 30 %
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki dobrego kakao
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub czarnej porzeczki w syropie
poncz:
3/4 szkl słodkiej herbaty z cytryną
50 ml koniaku
do dekoracji:
owoce, liście mięty, płatki migdałów, czekolada
Przygotowanie
Biszkopt ( na przykład upieczony z tego przepisu ) przekrójcie na trzy części. Zróbcie poncz: słodką herbatę z cytryną zmieszajcie z koniakiem.
500 g mascarpone i 600 ml śmietany kremówki ubijcie z 4 łyżkami cukru pudru- to będzie jasna masa do przełożenia tortu. Pozostałe 250 g mascarpone i 400 ml śmietany ubijcie z 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami cukru pudru- z tego powstała masa, którą posmarowaliśmy tort z wierzchu.
Na paterze połóżcie dolny blat biszkoptu. Nasączcie go za pomocą pędzelka ok 1/3 ilości ponczu (jeśli korzystacie z czarnej porzeczki w syropie, możecie nieco mniej nasączyć dolną część- u nas, co widać na zdjęciu, była zbyt mocno nasączona). Nałóżcie czarną porzeczkę, na to połowę białego kremu. Przykryjcie środkowym blatem. Biszkopt nasączcie (znów ok 1/3 ilości), posmarujcie jasnym kremem i przykryjcie ostatnią częścią ciasta. Górny blat również delikatnie polejcie ponczem. Na tort nałóżcie czekoladową masę śmietankową i rozsmarujcie ją równomiernie po górze i bokach. Przybierzcie dowolnie ( u nas : boki obtoczone w nieprażonych płatkach migdałów, góra z malin, liści mięty i zeskrobanych obieraczką do warzyw kawałków gorzkiej czekolady, całość posypana delikatnie płatkami migdałów).
Przechowujcie w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz