Małe serniczki prosto z patelni. Pyszne same, ze śmietaną, owocami, cukrem pudrem, musem owocowym, syropem klonowym…
Dzieciaczki zachwycone, a ja żałowałam, że nie zostawiły nic z kolacji. Cóż, usmażę następne kiedy zasną ;)
Składniki
250 g ricotty
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
masło klarowane do smażenia (lub olej i masło)
mąka do obtoczenia placuszków
Przygotowanie
Ser przełóżcie do miski, dodajcie mąkę, cukier, orzechy laskowe, jajo i ekstrakt z wanilii. Rozgniećcie wszystko widelcem i chwilę pomieszajcie do połączenia składników.
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Na talerzyk wsypcie trochę mąki. Nabierajcie łyżką masę, formujcie kulkę, obtoczcie ją delikatnie w mące i spłaszczcie ręką na kształt placuszka. Smażcie, aż osiągną piękny, złocisty kolor.
Po usmażeniu odsączcie nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawajcie same lub z dodatkami- śmietana, owoce, cukier puder…
A ja dowiedziałam się o Twoim blogu z nominacji www.salatkowyraj.pl - czyli, że sposób działa :-D Super przepisy i bardzo zachęcająca nazwa bloga :-) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-D
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie za mile słowa. Pozdrawiamy!
Usuńoj, prawda:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękujemy:)
OdpowiedzUsuń