niedziela, 2 marca 2014

SAJGONKI


Jeszcze nie przydarzyła mi się sytuacja, żebym najadła się sajgonkami. Mimo, że z mięsem, chociaż smażone, zawsze odchodzę od stołu z niedosytem. I zawsze mogłabym zjeść więcej. To także jedna z tych potraw, które robimy zdecydowanie zbyt rzadko. Przecież niewiele przy nich pracy, a smak… No właśnie, ten smak…

Składniki
papier ryżowy (ilość w zależności od wielkości sajgonek- my potrzebowaliśmy tym razem dokładnie 22 sztuki)
ok 300 g zmielonego mięsa wieprzowego
50 g makaronu chińskiego (sojowego)
4-5 liści kapusty pekińskiej
6-7 grzybów mun
2 marchewki
1 większa cebula
garść kiełków fasoli mung
1 jajo
sos sojowy
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
gorąca woda

Przygotowanie
 Grzybki mun włóżcie do miseczki i zalejcie wrzątkiem- potrzebują tak postać ok 20 minut. Podobnie zróbcie z makaronem sojowym, z tą różnicą, że on potrzebuje 5 minut w gorącej wodzie- po tym czasie pokrójcie go na kilkucentymetrowe kawałki. Umyjcie i pokrójcie w paseczki kapustę pekińską. Marchew i cebulę umyjcie i obierzcie, pokrójcie w drobną kosteczkę. Namoczone grzybki mun opłuczcie i posiekajcie w paseczki. 
Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie jajo, kiełki fasoli, makaron sojowy i wszystkie pokrojone wcześniej produkty (grzyby, marchew, cebulę, kapustę pekińską). Wlejcie trochę sosu sojowego i dokładnie wszystko wymieszajcie. Spróbujcie masę i przyprawcie ją do smaku.
Papier ryżowy (jeden arkusz) namoczcie w gorącej wodzie (bardzo szybko stanie się miękki), rozłóżcie na desce do krojenia. Nałóżcie na niego ok 1 łyżki farszu i zwińcie jak w przypadku krokietów. Postępujcie tak, aż skończycie farsz.
Rozgrzejcie olej w dosyć wysokim rondlu lub we frytkownicy. Sajgonki wkładajcie na mocno rozgrzany tłuszcz i smażcie, aż staną się złociste.
Bardzo dobrze smakują wraz z sosem słodko-pikantnym . 








3 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...