środa, 3 sierpnia 2016

TARTA Z PIECZONYM KALAFIOREM I MUSZTARDĄ


Próbowaliście pieczonego kalafiora? Tak, tak... Bajka.
Pokochalismy go tak bardzo, że zjadamy go teraz przede wszystkim w takiej postaci. A ponieważ i tarty kochamy miłością ogromną- połączenie jest oczywistością. Oczywistą oczywiście  :)

Składniki

ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g startego sera żółtego
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
nadzienie:

  • kalafior
  • pęczek dymki
  • kilka łyżek kukurydzy z zalewy
  • ok 5-6 łyżek ulubionej musztardy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (możecie pominąć)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 jaja
  • dobry olej
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie
Najpierw ciasto.
Posiekajcie masło, dodajcie do niego resztę składników.Zagniećcie szybko kruche ciasto (ważne, aby nie ogrzało się nadmiernie od dłoni- ja używam do tego celu malaksera). Spłaszczcie, obwińcie folią spożywczą i włóżcie na pół godziny do zamrażarki.
Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. Kalafiora umyjcie, podzielcie na różyczki. Skropcie olejem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem i włóżcie do formy do zapiekania lub ułóżcie na blasze. Wstawcie do piekarnika i pieczcie do momentu, aż kalafior zmięknie (około 20-30 minut). Upieczony kalafior wyciągnijcie, zmniejszcie temperaturę piekarnika do 190 st.
Z zamrażarki wyciągnijcie ciasto. Rozwałkujcie je, wyłóżcie nim formę do tarty, ponakłuwajcie widelcem i włóżcie jeszcze na chwilę do lodówki.
Pieczcie bez obciążenia w temperaturze 190 st przez około 15-20 minut- do momentu, aż ciasto stanie się złote.
W czasie pieczenia spodu tarty przygotujcie nadzienie - kwaśną śmietanę wymieszajcie z jajami i 3-4 łyżkami musztardy (jeśli używacie musztardy francuskiej dodajcie ją właśnie tu), przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem . Posiekajcie dymkę, kukurydzę odsączcie z zalewy.
Upieczony spód tarty posmarujcie pozostałą musztardą. Wyłóżcie na to różyczki kalafiora, posypcie kukurydzą i posiekaną dymką (trochę dymki zostawcie do przybrania upieczonej juz potrawy), zalejcie masą śmietanową.
Wstawcie do piekarnika i pieczcie około 20-30 minut -do momentu stężenia i zezłocenia masy. 
Upieczona tartę posypcie dymką, ułóżcie na niej pomidorki koktajlowe. 
Podawajcie natychmiast, ale przepyszna jest również na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...