Składniki
ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g startego sera zółtego
- 125 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
nadzienie
- 150-200 g kurek
- 2-3 szalotki
- 1-2 oscypki
- 3 jaja
- 200 g śmietany
- opcjonalnie kilka łyżek białego wina
- sól, pieprz, tymianek
- masło klarowane do smażenia
- pomidory
- ocet balsamiczny
Przygotowanie
Najpierw ciasto. Najlepiej zróbcie z tego przepisu.
Piekarnik nagrzejcie do 190 st.
Przygotujcie nadzienie:
Kurki dokładnie umyjcie i osuszcie, pokrójcie szalotkę. W patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną szalotkę, zeszklijcie ją. Dołóżcie kurki, smażcie do lekkiego zbrązowienia grzybów. Jeśli wybraliscie opcję z winem teraz jest na niego czas. Wlejcie wino do grzybów, smażcie przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Śmietanę wymieszajcie z jajami, przyprawcie.Oscypki pokrójcie w plastry.
Na upieczony spód tarty wyłóżcie podsmażone kurki. Zalejcie śmietaną z jajami, na górze ułóżcie plastry oscypka. Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 20-30 minut.
Upieczoną tartę podawajcie z pomidorami skropionymi octem balsamicznym.
Uwielbiam i kurki i oscypka, tarta dla mnie!
OdpowiedzUsuń:). Pozdrawiamy serdecznie!
Usuń