sobota, 27 sierpnia 2016

TARTA Z KURKAMI I OSCYPKIEM


Składniki

ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g startego sera zółtego
  • 125 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
nadzienie
  • 150-200 g kurek
  • 2-3 szalotki
  • 1-2 oscypki
  • 3 jaja
  • 200 g śmietany
  • opcjonalnie kilka łyżek białego wina
  • sól, pieprz, tymianek
  • masło klarowane do smażenia

  • pomidory
  • ocet balsamiczny
Przygotowanie
Najpierw ciasto. Najlepiej zróbcie z tego przepisu
Piekarnik nagrzejcie do 190 st.
Przygotujcie nadzienie:
Kurki dokładnie umyjcie i osuszcie, pokrójcie szalotkę. W patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną szalotkę, zeszklijcie ją. Dołóżcie kurki, smażcie do lekkiego zbrązowienia grzybów. Jeśli wybraliscie opcję z winem teraz jest na niego czas. Wlejcie wino do grzybów, smażcie przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Śmietanę wymieszajcie z jajami, przyprawcie.Oscypki pokrójcie w plastry. 
Na upieczony spód tarty wyłóżcie  podsmażone kurki. Zalejcie śmietaną z jajami, na górze ułóżcie plastry oscypka.  Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 20-30 minut.
Upieczoną tartę podawajcie z pomidorami skropionymi octem balsamicznym.





2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...