Składniki
- 250 g mąki pszennej 650
- 250 g mąki graham 1850
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 50 g świeżych drożdży
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka dobrej soli
- 1 łyżka masła
- garść łuskanego słonecznika
Przygotowanie
Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawcie na 10-20 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypcie mąką. Misę z zagniecionym ciastem obwińcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłóżcie na blat i znowu zagniećcie, następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem formy. Znowu obwińcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni C, spryskajcie wodą. Wyrośnięty chleb oprószcie mąką i pieczcie 50 min do godziny.
Chlebek wychodzi równie pyszny pieczony w automacie.
Wyrośnięte ciasto wyłóżcie na blat i znowu zagniećcie, następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem formy. Znowu obwińcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni C, spryskajcie wodą. Wyrośnięty chleb oprószcie mąką i pieczcie 50 min do godziny.
Chlebek wychodzi równie pyszny pieczony w automacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz