Składniki
- 500 ml dobrego bulionu (u nas wywar drobiowo-warzywny)
- 1/2 dużego kalafiora
- biała część pora
- 1 ziemniak
- 150 g sera z niebieską pleśnią (u nas lazur)
- ser żółty w ilości dowolnej, najlepiej gruyere
- trochę masła do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Przygotujcie warzywa: ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki.
W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry.
Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem.
Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz