wtorek, 20 września 2016

ZAPIEKANA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA


Składniki

  • 500 ml dobrego bulionu (u nas wywar drobiowo-warzywny)
  • 1/2 dużego kalafiora
  • biała część pora
  • 1 ziemniak
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (u nas lazur)
  • ser żółty w ilości dowolnej, najlepiej gruyere
  • trochę masła do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Przygotujcie warzywa: ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki.
W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry.
Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem.
Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...